Blogia
Un món a ulls de llop

"La pelota vasca" com a testimoni

"La pelota vasca" com a testimoni "La piel contra la piedra" se subtitula, però més aviat li hauria posat "El muro de la vergüenza", ara m'explico.

Fa ja un bon grapat de setmanes que Julio Medem va estrenar aquest documental que, quasi immediatament, va despertar totes les fúries del dretamen espanyol fins al punt de aclaparar al director i, suposo, llur equip. Pel que parlaven uns i altres semblava que la cosa abava de veres fins al punt s'em va fer un deure moral anar-la a veure.

La he trobada forta, molt forta, on ens relata la tragèdia quotidiana que patim a Euskadi i a Espanya. Forta i maca, per que només de mirar els paissatges que emmarquen les entrevistes hom es comença a creure aquella llegenda que es diuen de que els vascos provenen directament d'Adam i Eva, essent les valls d'Euskadi ni mes ni menys que el Jardí de l'Edem. Maca i poètica per les metàfores que fa servir per il.lustrar-nos la situació actual: dos xais ben banyuts donant-se de cops de cap o unes competicions de soga-tira. Poètica i vergonyosa per la vergonya que ens fan sentir tots dos extrems.

És vergonyós i terrible que uns mafiosos es diguin "gudaris" (lluitadors per Euskadi), que els brètols que aquí es farien skins allà s'hi apunten al carro de la Kale Borroka i a més a més se n'aprofitin de la seva filiació per tenir atemorit a tot el seu voltant, que no puguis parlar lliurement per por de convertir-te en objectiu dels violents. És una vergonya i una tregèdia col.lectiva que encara tinguem gent que hagi de morir per les seves idees, que els de ETA ta fotin una bomba pel fet de que ells et considerin espanyolista.

Però és encara més vergonyós el que els nostres governants, i parlo principalment dels del PP, no vulguin més solució de la desaparició de les idees. És cert que qui la fa la paga, si mates o ajudes a que matin hi ha la llei que et castiga. S'ha de perseguir al criminal, però no es poden tancar els ulls a lo evident. La violència de ETA no va nèixer de l'àire per caprici, el 10% de votants de HB no ho fan per que siguin intrínsecament malignes ni ho deixaran de votar HB per la il.lgalització del partit. Cal parlar, senyors, CAL PARLAR.

Van acusar a Medem, una de les acusacions més moderadetes, de que la seva película estava esviaxada cap al cantó nacionalista. I és cert que no arriva a ser 100% neutral, però no pas per culpa d'ell, sino per culpa de qui radicalitza les postures i condemna el mateix concepte de diàleg. "La pelota vasca" és un film dedicat en un 100% al diàleg, el PP satanitza el diàleg ergo Julio Medem està en contra del PP, i com el PP s'hi ha erigit en el defensor únic i autèntic de les víctimes del terrorisme, de la pau i de la seguretat, el PP converteix a Julio Medem en algú a qui condemnar al costat dels assasins de ETA.

No, Jose Mari, no. Si jo, o qualsevol, pensa i recapacita, i dona la punyetera casualitat de que no penso EXACTAMENT lo mateix que tú no vor que siguem enemics. Si dona la punyetera casualitat de que a algú li dona per defensar les mateixes idees que jo tinc amb violència i assasinats NO vol dir que jo recolzi l'assasí.

But I digress...

Tal com deia, veure "La pelota vasca" hauria de ser un deure moral per tot demócrata. Sortireu, probablement, pensant el mateix que penséssiu abans d'entrar a la sala, però tindreu molta més informació que abans. Informació de tota la gent implicada que ha volgut parlar, no pas d'ambdós bàndols, sinò de tot el VENTALL d'opinions i postures que hi ha.

Visiteu la web oficial http://www.lapelotavasca.net i la de Elkarri, un moviment social pel diàleg, just lo que es demana a la película.

1 comentario

Lobisome -

Val a dir que la sessió on hi vaig anar a veure-la va estar als Cinemes Kursaal de la meva estimada Cerdanyola del Vallés. Era una sessió especial on m'hi vaig trobar com si fós a una sala dels Verdi de tanta cultureta i bon rotllo que s'hi respirava, al contrari del que passa generalment on la educació del públic és de pura vergonya.

A més a més, sembla que els amos del Kursaal van veure que s'els va omplir la sala i ara l'han passada a la cartellera normal.

Molt bé, potser han reaccionat una miiiiica tard però és per felicitar-los.

:-)